wtorek, 23 lipca 2013

Jagodzianki | bilberry bun's






SKŁADNIKI | INGREDIENTS:







NADZIENIE | FILLING:









SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE:


Do małego rondla wlej mleko, postaw na małym ogniu. Do ciepłego już mleka dodaj pokrojone na małe kawałki masło i mieszaj aż się roztopi.   Do miski wsyp mąkę, drożdże i cukier, wymieszaj a następnie dodaj żółtka i ostudzone mleko z masłem i wyrabiaj aż masa stanie się elastyczna i gładka. Ufromuj kulę,przykryj lnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia  na około 30 minut.

W tym czasie można przygotować kruszonkę taką jak w tym przepisie  <--- klik
 oraz nasze nadzienie do jagodzianek

Jagody dokładnie opłucz,osusz i przełóż do miski. Posyp cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszaj.

Wyrośnięte ciasto podziel na 14-15 niewielkich kulek. Każdą z nich rozwałkuj, na środek dodawaj po 1,5 - 2 łyżki jagód i zawijaj tak aby nic nie wyleciało ze środka.
Przygotowane do pieczenia jagodzianki posmaruj rozbełtanym jajkiem, posyp kruszonką i piecz do momentu aż się zezłocą.         ( u mnie wersja także z lukrem)

 temperatura pieczenia: 180 °C                     czas: 25-30 minut

____________________________________________________________________________________________________________


 Pour milk into the saucepan,put it on small fire. When milk will be warm, add butter and mix it until butter melted. Flour,yeasts ans sugar put into the bowl, mix it and then add yolks and cool milk with butter. Knead the dough until will be smooth and flexible. Form a ball, cover and  leave in warm place for 30 minutes.

In this time You can do crumble - the same as in this recipe <--- click
and our filling for bilberry bun's

Wash blueberries and put into the bowl. Add castor sugar and potato flour and mix it thoroughly.

Ready dough divide into equal pieces - 14 or 15 small balls. Each of them roll out, into middle add 1,5-2 spoons of blueberries and wrap.
In the end grease bun's with egg and sprinkle crumble. Bake until they will be golden.  (picture shows icing-sugar version too)




baking temperature: 180 °C                            time: 25-30 minutes



1 komentarz: