środa, 12 czerwca 2013

kakaowa chałka z kruszonką | cocoa plait with crumble





SKŁADNIKI | INGREDIENTS:



KRUSZONKA | CRUMBLE :





 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE: 


Mąkę,drożdże,kakao,sól i cukier wymieszaj w misce. Dodaj do tego ciepłe mleko,ostudzone masło i jajka,po czym zagniataj ciasto przez ok 10 minut. Przełóż ciasto do miski posypanej mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, aby ciasto mogło wyrosnąć. Po wyrośnięciu chwile zagniataj. Podziel ciasto na 6 równych części i z każdej z nich zrób wałek o długości ok 30 cm. Wałki zlep z jednej strony i zaplataj je przekładając raz lewy a raz prawy rulon do środka. Chałkę włóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( uwaga! moja chałka była pieczona w małej formie i w czasie pieczenia ciasto bardzo wyszło poza nią, doradzam włożyć chałkę do dużego naczynia :) ) i odstaw jeszcze na kilkanaście minut do ponownego wyrośnięcia.

W tym czasie można przygotować kruszonkę- w małej misce wymieszaj mąkę,cukier waniliowy,cukier puder i masło. Pougniataj i rozetrzyj palcami tworząc pokruszone kawałki.

Wyrośniętą chałkę posmaruj jajkiem(można dodać do niego łyżkę mleka), a następnie posyp kruszonką


temperatura pieczenia: 170 °C                     czas: 35-40 minut

______________________________________________________________________________________________

 Mix the flour,salt,cocoa,sugar and yeasts in bowl. Add warm milk, cooled down butter and eggs, then knead the dough about 10 minutes. Put the dough to bowl dusted with flour, cover and  leave in warm place for 1 hour. After this time knead awhile. Divide the dough into 6 equal parts and form 6 roll about 30 cm length. Rolls stick together on one side and plait them rearranged one roll at left first in the middle,then first on right side in the middle. Put plait in baking form lined with baking paper ( my plait was baking in small form and dough didn't fit so I adivise you bigger form :) ) Again let stand for about 20 minutes.


At this time you can make a crumble- in small bowl mix flour, vanilla sugar,castor sugar and butter. Knead and crumb for little pieces.

Big plait grease with egg ( you can add 1 spoon of milk)  and sprinkle crumble.


baking temperature: 170 °C                            time: 35-40 minutes


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz