niedziela, 14 lipca 2013

Dżem z kiwi | Kiwi jam






SKŁADNIKI | INGREDIENTS:





SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE: 

Obierz kiwi,a następnie opłucz dokładnie ze wszystkich pozostałości. Pokrój w małą kosteczkę i wsyp go rondla. Dodaj sok z cytryny i posyp cukrem (tutaj uwaga! zawsze lepiej dodać mniej cukru i dosłodzić na końcu, niż przesłodzić na początku :) jasno zielone kiwi jest dość kwaśne,więc przy wyborze sugerujcie się swoimi upodobaniami)
Wszystko wymieszaj i wstaw na mały ogień. Gotujący się dżem często mieszaj,żeby nic się nie przypaliło. Gotuj do momentu, aż zacznie kleić się do drewnianej łyżki. ( u mnie zajęło to około pół godziny,ale może być różnie, ważne żeby zaobserwować moment kiedy zacznie się kleić, później może być za gęste)
Gotowy dżem przełóż do wyparzonego wcześniej słoiczka, zakręć i odstaw do wystygnięcia dnem do góry.

________________________________________________________________________________________________________

Peel kiwi and rinse thoroughly. Slice them into small pieces and pour in saucepan. Add lemon juice and sugar. ( notice: better is if You add less sugar and sweeten later than You add all sugar at first :) light green kiwi is sour enough, so if you'll choose suggest that your taste preferences) 

Mix everything and put on small fire. Boiling jam mix often. Let boil until will be stick to wooden spoon.
If jam will be ready put into earlier scald jar, lock and leave to cool upside down.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz