wtorek, 4 marca 2014

pieczone jabłka z "kratką" | baked apples with shortcrust


 Już długo nie bylo żadnego postu, a to wszystko przez problemy z komputerem,a ostatnio nawet program do grafiki tez odmawia wspólpracy.. no nic, trzeba sobie jakoś radzić, przepisy bedą, ale w innej formie :)
Od września przez kolejne 3,5 miesiąca byłam w Kanadzie, a dokladniej w Toronto. wróciłabym tam z checią,bez dwóch zdań :) o mojej podróży napiszę innym razem,teraz przedstawiam Wam baardzo dobre rzeczy które udalo mi sie kupić wlaśnie tam:

na pierwszym zdjęciu "Maple butter" z cynamonem - po polsku klonowe masło, aczkolwiek w żadnym wypadku nie przypomina masła, ani kolorem ani konsystencją. firmę Voisin's dorwałam na "Christmas Show & Sale- handmade gifts" które odbyło się w hali Exhibition Place w Toronto. Jak narazie użylam go do dzisiejszego przepisu na pieczone jabłka, ale jest też dobry jako dodatek do naleśnikow:)

na drugim zdj  kupiony w popularnej sieci sklepów "Walmart" syrop firmy Aunt Jemima,ktorej historia sięga do IXX wieku, zreszta samo opakowanie dało mi do zrozumienia ze kryje sie za tym oldschool :)


 Ciocia Jemima słynie z wyrobu pancake'sów ,dlatego w sklepach można znaleźć też pudełka z gotową recepturą własnie na nie, w 1889 powstał pierwszy gotowy mix na naleśniki. ten syrop to tylko pyszny dodatek (receptura na niego powstała w 1966r) :)





SKŁADNIKI | INGREDIENTS:

-4 jabłka                                   | 4 apples
-banan
-suszone mango/żurawina/inne   | dried mango/cranberry/other
-malinowa konfitura                   | raspberry jam
-maple butter z cynamonem       | maple butter with cinnamon
-syrop Aunt Jemima                   | Aunt Jemima syrup

"KRATKA" | SHORTCRUST :

-50 g masła                               | 50g of butter
-80g mąki                                 | 80 g of flour
-łyżka cukru pudru                    | spoon of castor sugar
-łyżeczka wody(opcjonalnie)     | little spoon of water

 SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE: 

Jabłka dokładnie umyj,odetnij górę tak aby można było wyrążyc środek. Wydrąż jabłka zostawiając nie za cienka warstwe przy brzegu. , na spód nałóż łyżeczkę konfitury, na nią plasterek banana lub kilka( w zależności od gustu), na to łyżeczka maple butter, ( zamiast można dać kajmak,lub nutellę- co kto lubi), suszone owoce lub orzechy a kiedy jabłko będzie pełne. Takie jabłka umieść w żaroodpornym naczyniu (aby się nie przewróciły w trakcie pieczenia)

Składniki na kratkę połącz ze sobą,dokładnie zagnieć a następnie rozwałkuj i potnij na paski.Stwórz kratkę nakładając je na siebie na przemian,a następnie połóż ją na jabłkach.


temperatura pieczenia: 180°C      czas: ok30 min

 kiedy chwilę przestygną polej syropem Aunt Jemima lub np.syropem klonowym
 ___________________________________________________________________________________________________________

Wash apples, cut the top and hollow out the center. Leave about 0,5 cm from the edge of apple. Put in a little spoon of raspberry jam, slice of banana or more (depending of your taste), little spoon of maple butter ( you can use nutella or butterscotch) and dried fruits or nuts (whatever you want, i like marshmallows for example).These apples put in heatproof jug (to not the fall over during baking)

Knead ingredients for shortcrust,roll over and cut into stripes. Make a grid overlaid with each other and put on the apples top


 baking temperature: 180 °C                            time: about 30 minutes

when apples have cooled down, pour Aunt Jemima syrup or maple syrup


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz