wtorek, 11 marca 2014

naleśniki suzette z limonka i imbirem | suzette crepes with ginger & lime




SKŁADNIKI | INGREDIENTS:
naleśniki:                                            crepes:
-75g mąki                                           | 75g of flour
-jajko                                                 | 1 egg
-120ml mleka                                      | 120 ml of milk
-szczypta soli                                      | pinch of salt
- woda                                               |water
-starta skórka z 1 pomarańczy            |zest of orange
-łyżeczka cukru waniliowego               | little spoon of vanilla sugar
sos:                                                        sauce:

-starta skórka z 1 pomarańczy            | zest of 1 orange
-starta skórka z limonki                       |zest of 1 lime
-sok z 2 pomarańczy (sokowirówka)    | juice from 2 oranges (juicer)
-sok z kawałka limonki(sokowirówka)   | juice from piece of lime (juicer)
-sok z kawałka imbiru(sokowirówka)    | juice from piece of ginger (juicer)
-150 g masła                                       | 150 g of butter
-75g cukru                                          | 75g of sugar


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE: 

naleśniki:                                         

Do miski wsyp przesianą mąkę,mleko,jajko,sól i cukier waniliowy. Zmiksuj wszystko tak aby nie było grudek, a następnie dodaj startą skórkę z pomarańczy i wymieszaj łyżką. Przed smażeniem dodaj trochę wody,żeby uzyskać dobrą naleśnikową konsystencję. Usmażone naleśniki odłóż na talerz (poczekają na syrop):)

crepes:

Mix sift flour,milk,egg,salt and vanilla sugar in bowl until will be smooth. Add zest of orange and mix it with spoon. Add a little water before frying. Fried crepes put on the plate (must wait for orange syrup):)

_____________________________________________________________________________________________________________________

sos:

sok z pomarańczy,limonki i imbiru wyciśnij za pomocą sokowirówki. Jeśli jej nie posiadasz zrób to tradycyjnie, a imbir posiekaj baardzo drobno(można go też dodać do masy naleśnikowej). Soki wlej do rondelka ,dodaj startą skórkę,masło i cukier. Doprowadź wszytsko do wrzenia a następnie zmniejsz gaz i gotuj przez ok 15 min, dopóki uzyskasz konsystencję syropu.

sauce:

Orange,lime and ginger juice make using a juicer. If you don't have juicer,you can make juice traditionally, but imbir you must fine chop. (U can add it to crepe mass). Juice pour into saucepan,add zests,butter and sugar. Everything must be boiling then reduce the gas and boil for about 15 min, until the consistensy will be more dense.

Na koniec:

Ćwiartki usmażonych wcześniej naleśników ułóż na patelni, zalej syropem i podgrzewaj ok 3 minut. Na wierzch można ułożyć kawałki pomarańczy, smacznego!

Finish:

Fold crepes into quarters and put on the frying pan. Pour our orange syrup and heat about 3 min. You can put pieces of orange on the top, bon appetit!
_____________________________________________________________________________________________________________________

Do tego polecam pyszny swiezo wycisniety sok z marchewki,jabłka,pomarańczy i imbiru!


1 komentarz:

  1. nominowałam Cię do Liebster Award :) więcej na http://samazlodycz.blogspot.com/2014/03/nagroda-liebster-award.html

    OdpowiedzUsuń