czwartek, 5 lutego 2015

Eklerki z kremem patissiere | Eclairs with patisserie cream




 SKŁADNIKI | INGREDIENTS:
                                                                       ciasto | dough :

                                                         1 szkl wody | 1 glass of water  
                                                           125g masła | 125g of butter
                                                           1 szkl mąki | 1 glass of flour
                                                                   4 jajka | 4 eggs

krem | cream :

600 ml mleka | 600ml of milk
2 łyżki ektraktu waniliowego | 2tblspoons of vanilla extract
pół szkl cukru | half glass of sugar
6 żółtek | 6 yolks
40 g mąki ziemniaczanej | 40g of potato flour
40 g mąki pszennej | 40 g of wheat flour



SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE:
 CIASTO | DOUGH:
Do rondla wlej wodę,dodaj masło i postaw na ogniu. Kiedy będzie sie gotowało wsyp mąkę i mieszaj żeby się nie przypaliło. Ciasto będzie gotowe kiedy masa będzie ładnie odchodziła od garnka. Odstaw do CAŁKOWITEGO wystgnięcia. Po tym czasie -zmiksuj lub utrzyj drewnianą łyżką- z jajkami. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia i wyciskaj ciasto za pomocą rękawa cukierniczego.


temperatura pieczenia: 200°C          czas: 20-30 min
 ______________________________________________________________________________________________________________________

 Pour water into the saucepan,add butter and heat up on small fire. When it's already boiling - add flour and mix it. Be carefull cause it can burnt! Dough will be ready when it does not stick to the pot,it will be glassy. Set aside to cool down.COMPLETELY!! After that mix with eggs. Squeeze dough on the baking sheet using piping bag.

baking temperature: 200 °C          time: 20-30 minutes




 KREM | CREAM:
Do rondla wlej mleko i dodaj ekstrakt waniliowy,wymieszaj i postaw na srednim ogniu .Gdy tylko zabulgocze odstaw na bok.  W misce utrzyj jajka z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie dodaj ją do mleka i wymieszaj tak żeby nie było grudek, np trzepaczką. Postaw garnek jeszcze raz na średnim ogniu i zagotuj mieszając aż zgęstnieje.  Przełóż do miski i ostudź. ( Krem będzie się tyci różnił od tego który jest na zdjęciach ponieważ ja dodałam do niego trochę bitej śmietany żeby był lżejszy)

___________________________________________________________________________________________________________________________

Pour milk into the saucepan and add vanilla extract. Mix it and put in medium heat. When it boils immediately set aside. Mix eggs with sugar in other bowl until will be smooth and bright. Add this mixture into our milk and stir it with egg beater.  Put saucepan on the heat again and boil it. Remember to mix it all the time. Put it into a bowl and let the cool down.
This cream will be a little different than this on the pictures cause i added a whipped cream and mixed it with our cream patisserie:)




Chyba każdy się domysla co teraz trzeba zrobić , przekładać eklery i jeść!!!


BON APPETIT!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz