wtorek, 3 września 2013

kruche pomaranczowe ciasteczka | orange shortbread cookies





SKŁADNIKI | INGREDIENTS:









SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE:


Masło utrzyj z cukrem w misce ( ja dodałam jeszcze łyżeczkę cukru waniliowego). Pomarańczę zalej wrzątkiem i dokładnie ją wyparz, zetrzyj z niej całą skórkę,a następnie dodaj ją do masła z cukrem. Wymieszaj i dodaj żółtko oraz mąkę. Zagniataj przez jakiś czas,żeby wszystkie składniki ładnie się połączyły. Masa powinna być zwarta i dobra do wałkowania. Ulep z niej kulę,owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

Po wyjęciu z lodówki rozwałkuj ciasto i wycinaj ciastka:)


 temperatura pieczenia: 160 °C                     czas: ok 10 minut

_____________________________________________________________________________________________________________________


 Mash butter with sugar in bowl ( I added 1 little spoon of vanilla sugar too). Take orange, pour boiling water over it (i think it's called scald out :p) and wipe the zest of orange. Add it to the butter with sugar. Mix it,then add yolk and flour. Knead the dough until all ingredients will combine well. Dough should be good for rolling.
Form a ball,cover with food wrap and put it to the fridge for 30 minutes.

After this, roll the dough and make the cookies :)


baking temperature: 160 °C                            time: about 10 minutes






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz