Słownik kulinarny

Słówka i nazwy (które znacie lub nie), o których warto wiedzieć!    Powstaje słownik kulinarny!



BROWNIE -

według legendy powstało kiedy nie jaka Pani Mildred Schrumpf 

zapomniała dodać do ciasta czekoladowego proszku do pieczenia,

 niewyrośnięte ciasto podała do stołu i tak oto się przyjęło.

 Brownie jest tradycyjnym amerykańskim ciastem z czekolady,

 jajek, masła, cukru oraz niewielkiej ilości mąki o gęstej,zbitej strukturze















FUDGE - 

 powstały w USA pod koniec XIX w., ale bardzo popularne są również w 

Anglii i Irlandii,sa to kostki podobne do krówek, powstają z podobnych składników

 czyli: mleka, cukru, masła oraz różnych dodatków.Przyrządzoną masę „kajmakową” 

wylewa się na płaską powierzchnię a kiedy zastygnie- kroi w prostokąty


STEWIA-

roślina o słodkich liściach, jest używana jako naturalny, zdrowy dla organizmu

 słodzik ( 30 razy słodszy od cukru),rozpuszczalnyw wodzie i alkoholach 

dodatkowo odporny  na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być

 używany do pieczenia i gotowania ,nie powoduje próchnicy zębów i jest 

bezpieczny dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi 

 

 



























1 komentarz: