SKŁADNIKI :
250g mąki pszennej
150 g zimnego masła
2 żółtka
1 całe jajko
50 g cukru pudru
szczypta soli
&
2 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
3 łyżki cukru
sok z 3/4 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA :
W tym czasie obierz jabłka i pokrój w kostkę. Kilka jabłek obierz trochę inaczej, przekrój jabłko na pół (nie wzdłuż ogryzka tylko w poprzek),odkrajaj pasma ze skórką i odłóż je na bok. Z nich zrobisz różyczki.
Pokrojone jabłka wrzuć do garnka , dodaj cynamon,sok z cytryny i cukier. wszystko wymieszaj i chwilę obgotuj.
Na patelnię wlej 5 łyżek wody i 3 łyżki cukru, podgrzej aby się rozpuścił i wkładaj po kolei pasma jabłek( te na różyczki). Kiedy zmiękną odłóż je do wystygnięcia na papier do pieczenia.
Po upłyniętej godzinie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Wstaw do zamrażalnika na 10 minut.
Wstaw formę do nagrzanego piekarnika na 180°C natychmiast po wyjęciu z zamrażarki. Piecz ok 15 min aż się lekko zarumieni.
Na upieczone ciasto wyłóż jabłka z garnka i wstaw spowrotem do piekarnika na ok 10 minut.
Kiedy ciasto przestygnie, z pasm jabłek wykonaj kilka różyczek i ułóż je na cieście
Takie bogatojabłkowe ciasta są najlepsze :):)
OdpowiedzUsuńPiękna dekoracja :)
OdpowiedzUsuńdziekuje!:)
Usuń