SKŁADNIKI | INGREDIENTS:
Ciasteczka: Cookies:
- 160 g mąki pszennej | 160 g wheat flour
- 20 g gorzkiego kakao | 20 g of bitter cocoa
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia | 1/2 little spoon baking powder
- 130 g miękkiego masła | 130 g soft butter
- 70 g cukru | 70 g of sugar
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA | HOW TO MAKE:
Mąkę wymieszaj z kakao,a masło utrzyj z cukrem w misce aż masa zrobi się jasna. Cały czas miksując dosypuj mąkę z kakao, aż składniki dokładnie się połączą a masa będzie miała jednolity kolor. Z powstałe
go ciasta formuj małe kuleczki (w trakcie pieczenia trochę się powiększą), spłaszczaj je i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
temperatura pieczenia : 170 °C czas: 10-15 minut
______________________________________________________________________________________________________________
Mix the flour with cocoa,mash butter with sugar until mixture will have light colour. Still mixing add flour with cocoa until ingredients will be combine and mass will have uniform colour. Make little balls (balls will be bigger during the baking) flatten them and arrange on baking tray lined with baking paper
baking temperature: 170 °C time: 10-15 minutes
Krem truskawkowy: Strawberry cream:
- 50 g świeżych truskawek | 50 g fresh strawberries
- 60 g białej czekolady | 60 g white chocolate
Umyj truskawki, zmiksuj je na papkę, odlej z nich sok przy użyciu sitka. Przelej do małego garnuszka i podgrzej. Zdejmij z ognia i przełóż do miseczki, dodaj czekoladę i całość wymieszaj,dotąd aż czekolada się rozpuści. Schowaj do lodówki aby zrobił się gęstszy.
______________________________________________________________________________________________________________
Clean strawberries,mix them and pour the juice with sieve. Pour into a small pot and heat. Take from fire and put that pulp into bowl and add chocolate. Mix them together until chocolate will be melted. Put into the fridge for 2 hours.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz